Hoe bescherm je je privacy

Zonder privacy geen vrijheid...

Privacy zie je niet, het is ontastbaar en je weet pas wat het is als je het mist en dan is het vaak te laat.

Hoe moeten en kunnen wij, als “simpele burgers” van de Nederlandse maatschappij onszelf tegen alle ontwikkelingen op het gebied van technologie beschermen?

Het is mooi hoor al die technologie. ik zit op moment van schrijven achter een laptop en zou ik me af kunnen vragen of er iemand aan de andere kant van mijn webcam mee zit te gluren. Hoe kom ik hierachter? Geen idee, daar heb ik niet genoeg kennis van, maarja…er valt gelukkig ook niet zoveel te zien. Dus, ‘hoi hoi, jij daar aan de andere kant!’

Maar goed, als je je privacy niet beschermt dan verdwijnt het langzaamaan zonder dat je het doorhebt. Zoals Danny Mekić, ondernemer in technologie en innovatie met zijn opvattingen over onder andere databescherming zo mooi verklaard; ‘Alsof je in een appartement van 100 vierkante meter woont en er ieder jaar een vierkante meter af gaat.’

Daar waar er tal van innovatie en data experts zijn opgestaan om bedrijfsgegevens en overige gevoelige informatie voor bedrijven te beschermen mag de consument het maar zelf uitzoeken. Er is te weinig voorlichting en kennis overdracht, terwijl het gevaar voor je eigen gegevens letterlijk op de hoek van de straat gestolen kunnen worden als je even niet oplet.

Maar waarom is er dan zo weinig voorlichting hoor ik je denken? De vrijheid van burgers wordt wereldwijd stapje voor stapje en heel geraffineerd ingeperkt door overheden. Onze politiek geven onze eigen inlichtingendiensten uit angst maar een akkoord om meer data te verzamelen!

Aha, daarom worden we dus niet ingelicht. Om deze redenen probeer ik dan ook zoveel mogelijk mezelf maar te beschermen. Wil je weten hoe?

  • Ik log nooit (maar dan ook echt nooit!) in op een openbaar (wifi) netwerk

  • Als ik de webcam niet afscherm, dan is er op de achtergrond niets (boeiends) te zien

  • Man man, wat vink ik tegenwoordig veel uit op websites als ik een verzoek krijg voor het accepteren van (tracking)cookies.

  • Wachtwoorden zijn letterlijk hele zinnen waarbij letters zijn vervangen voor cijfers of symbolen. Dit is heel sterk en toch makkelijk te onthouden!

  • Vertrouw ik een knop op een website niet? Dan druk ik toch lekker niet…straks wordt mijn beeldscherm vrolijk gevuld met allerlei doorlink websites of pop ups

  • Super handig! Een autosleutel met keyless entry. Dit houdt ook in dat met speciale apparatuur het signaal van je autosleutel kan worden versterkt en dieven er vandoor gaan met je auto. Ik doe de autosleutel standaard voor het slapen gaan in een Faraday hoesje.

  • Contactloos betalen met je bankpas en smartphone gaat via RFID chips of NFC. In een drukke omgeving waar mensen dicht in de buurt komen kunnen je gegevens uitgelezen worden. Daarom gaan mijn smartphone en betaalpassen in mijn Faraday telefoonhoes en hup in de handtas.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als afsluiting wederom een mooie quote van Mekić;

‘Een betere term voor privacy is vrijheid. De vrijheid om ongestoord jezelf te mogen zijn. Ultieme vrijheid is dat je anders mag zijn dan anderen, zonder dat je, binnen de grenzen van de wet, bang hoeft te zijn voor de consequenties. Zonder in de gaten te worden gehouden. Dan heb je privacy.’